Başkan Taner, Muhasebeciler Haftası ile ilgili açıklamada bulundu

Başkan Taner, Muhasebeciler Haftası ile ilgili açıklamada bulundu
   

MANİSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BAŞKANI İSMET TANER’İN 1-7 MART 2019 MUHASEBE HAFTASI DOLAYISIYLA YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

Değerli Basın Mensupları,

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun bütün kesimlerine tanıtılması, ülkemiz ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu, değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla, her yıl, 1 ile 7 Mart, Tarihleri arası MUHASEBE HAFTASI olarak kutlanmaktadır.

Ancak geçtiğimiz günlerde işbaşında hayatlarını kaybeden Altı meslek mensubumuzun acısı hala tazeliğini korumakta ve bundan dolayıdır ki bu yıl buruk ve kederli bir şekilde  muhasebe haftamızı kutlamaktayız.

Ülkemizde Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği ile meslek örgütümüz olan TÜRMOB ve Odalarımız,,, Anayasamızın 135’nci maddesinde KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURULUŞLARI tanımında yer alan ve 3568 sayılı kanun ile kurulan ve organları üyelerimiz tarafından  bu kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen KAMU TÜZEL KİŞİLİĞİDİR.

Anayasamızın anılan bu maddesinde belirtildiği gibi, kuruluş maksadımız, meslek mensuplarımızın müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerimizi kolaylaştırmak, mesleğimizin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarımızın birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere, meslek disiplini ve ahlâkını korumaktır.

Bu amaç doğrultusunda hazırlanıp, 13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 Sayılı Meslek Yasamıza istinaden,,, 112 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir,  ülke genelinde faaliyet göstermektedir.

Meslek mensupları olarak bizler, Devlet-Mükellef ilişkilerinde e-dönüşümün sağlanması çalışmalarının en ağır yükünü büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri içinde yıllardır yerine getirmeye çalışmaktayız.

Müzakere edilmeden, sürekli ve hızla getirilen mevzuat değişiklikleri ile süre kısıtlamaları gibi yapılan hatalı uygulamaların neticesinde, oluşan iş yüküyle işyerlerimizde moralsiz, motivasyonsuz ve büyük bir stres altında görevlerimizi zamanında yerine getirme gayreti içerisindeyiz.

Ancak yaşadığımız bu sorun ve sıkıntılar maalesef son zamanlarda birçok meslektaşımızı görevi başında kaybetmemize neden oldu.

Geçtiğimiz günlerde, İşleri başında hayatlarını kaybeden meslektaşlarımız Mersin SMMM Odasından, doktorunun dinlenme önerisine rağmen yetiştirmek zorunda olduğu beyannameleri düzenlerken masasının başında kalp krizi geçirerek vefat eden, İbrahim BİLSEL ve ardından Serkan SERPİN’e,   Eskişehir SMMM Odasından Cemal PEKCAN, Süleyman Özmen KORÇ ve Halil HANCI’ya Ankara SMMM Odasından Veyis BİÇER’e,,, Yüce Allahtan Rahmet, kederli  ailelerine ve tüm meslek camiamıza başsağlığı diliyoruz.”

Hakkın Rahmetine uğurladığımız bu canlar için, Meslek Yasamızın 30 uncu yılının ve Muhasebe Haftamızın sevincini yaşayamıyoruz.

Üzgünüz… Kederliyiz… Acılıyız…

Şu anki mevzuatımız, hayatını kaybeden bir meslektaşımızdan bile beyanname gönderme sorumluluğunu yerine getirmesini beklemektedir.

Meslektaşlarımız, hastane yataklarında yatarken, evladını, annesini, babasını mezara yeni koymuşken, yeni doğum yapmışken bile beyanname göndermek zorunda kalmaktadırlar.

Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebep görmemektedir. Çok acil olarak bu insani olmayan durumun düzeltilmesi gerekiyor.

Meslektaşlarımızı masa başında, stres altında kaybetmemek için, mesleğimizi onurla ve sağlıkla yapmak için, ülkemizi geliştirmek için, Üyelerimiz adına bir takım haklı ve insani taleplerimizi dile getirmek istiyorum.

  • Beyan süreleri gerçekçi bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.

  • Ölüm, doğum, hastalık gibi durumlarda beyanname göndermek zorunda kalmamamız için mücbir sebep hali Mali Müşavirler için de geçerli olmalıdır.

  • Serbest muhasebeci Mali Müşavir'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.

  • Kamu Kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Dijital dünyanın geldiği bu aşamada yapılabilmesi pek de zor olmayan, Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

  • Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.

  • Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalıdır.

  • Serbest Meslek Geliri, Gelir Vergisi Kanunu’na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı Tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur. Serbest Meslek Geliri Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de Tahsilat esasına bağlanmalıdır.

  • Mesleki Sorumluluk Sigortası Primlerimizin gider olarak yazılması kabul edilmelidir.

  • Ticaretin sınırının olmadığı ekonomik süreçte meslek mensuplarının yabancı meslektaşları ile rekabet edebilmeleri için yeşil pasaport hakkı tanınması, sağlanmalıdır.

  • Yeni işyeri açacak meslek mensuplarına KOSGEB desteğinin verilmesi, sağlanmalıdır.

  • Dinlenebilmek, eşlerimize, çocuklarımıza vakit ayırabilmek için mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması sağlanmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İsmet TANER

Manisa SMMM Odası Başkanı